• OKTÓBER - MESIAC ÚCTY K STARŠÍM


          • Starí rodičia patria medzi tých najbližších, ktorí nám často podajú pomocnú ruku v najťažších okamihoch. Možno vráska, či šedivý vlas prezradí, koľko starostí, ale aj radostných chvíľ zažili už vo svojom živote. Žiaci 3.A triedy  vyjadrili starým rodičom vďaku za všetko prostredníctvom      krásnych pozdravov. Poďakovali im za každú chvíľu strávenú v náručí, za múdru radu a pohladenie. Vyjadrili slová plné vďaky a nekonečnej lásky, ktoré cítia vo svojich detských srdiečkach.
            Zapísala : Mgr. Jana Letková

          • S ÚCTOU K MILANOVI 🤍💙❤️ 

          • Dnes sme sa so žiakmi siedmeho ročníka a dejepisnými olympionikmi vybrali po stopách jedného z najväčších velikánov našich dejín - generála Milana Rastislava Štefánika. Navštívili sme miesta, ktoré sám nosil v srdci: v rodnom dome na fare v Košariskách, sme si pripomenuli najdôležitejšie momenty jeho života, následne sme navštívili evanjelický kostol, v ktorom slúžil bohoslužby jeho otec Pavol a  cintorín, na ktorom sú pochovaní jeho rodičia.  Milan Košariská naposledy navštívil presne pred 110 rokmi, v roku 1913, keď mu zomrel otec. To bolo posledný krát, čo bol na Slovensku. O šesť rokov neskôr, keď sa konečne vracal do vlasti, mu už nebolo dopriate, aby vstúpil na rodnú zem, za ktorú tak tvrdo bojoval, keďže tragicky zahynul pri páde lietadla. Jeho pamiatku sme si spoločne uctili na majestátnej Mohyle, mieste jeho posledného odpočinku, z ktorej je nádherný výhľad na okolitý kraj, ktorý Štefánik tak miloval. Vďaka tomuto odhodlanému mužovi vzniklo Československo, ktoré bolo kľúčové pri získaní našej národnej slobody a neskôr aj vlastnej štátnosti. Je dôležité tieto prelomové udalosti a osobnosti našich dejín pripomínať najmä mladým, ktorí sú naša budúcnosť, pretože národ, ktorý nemá vzťah k vlastnej minulosti, nemusí mať svetlú budúcnosť. Láska k vlasti sprevádzala Milana do poslednej chvíle a motivovala jeho životné úspechy:
             " Som Slovák telom i dušou, neznám lásky polovičnej."

            S láskou a úctou k Milanovi, 

            žiaci ZŠ Komjatice, Mgr. Miroslava Müllnerová, Mgr. Veronika Andočová

          • Milión detí sa modlí ruženec

          •  

            Dňa 18. 10.2023 sa na celom svete deti modlia ruženec za mier a jednotu vo svete. Iniciatívu organizuje Pápežská nadácia ACN-Pomoc trpiacej Cirkvi.

            Do tejto celosvetovej akcie sa zapojili aj žiaci našej školy.

            Mgr. Ž. Andiová

          • 🇸🇰PO STOPÁCH NAŠICH NÁRODOVCOV🇸🇰


          • ⚜️LITERÁRNA EXKURZIA - MODRA⚜️

            “Vyučovanie má srdce ušľachtiť, myseľ osvietiť, člověka do života a světa pripraviť.” (citát Ľ. Štúra)

            Dňa 18. októbra 2023 sa žiaci 5. a 6. ročníka vybrali s pani učiteľkami PaedDr. Luciou Repkovou a Mgr. Eliškou Žáčikovou po stopách nášho národného buditeľa, jazykovedca, politika, spisovateľa, historika… ĽUDOVÍTA ŠTÚRA.

            Žiaci dnes absolvovali zážitkové učenie. Boli rozdelení do dvoch skupín. Kým jedna skupina s pani učiteľkou Eliškou zažila netradičnú vyučovaciu hodinu v provizórnej triede z 19. storočia a zoznámila sa s tým, čo je jazyk, národný jazyk, spisovný jazyk a hravou formou si precvičia fonetický pravopis, ktorý navrhoval Ľudovít Štúr a prezrela si artefakty dotýkajúce sa jeho života, druhá skupina s pani učiteľkou Luckou vyrazila na komentovanú prehliadku pamätníkov a pamätných budov v Modre spätých s osobnosťou Ľudovíta Štúra. Žiaci sa prešli chodníkom Ľ. Štúra a zavítali aj na modranský cintorín, ktorý je miestom jeho posledného odpočinku. K jeho hrobu položili žiaci veniec, zapálili sme sviečku a úctili sme si jeho pamiatku minútou ticha. Počas prechádzky Modrou sa žiaci dozvedeli od pani učiteľky množstvo faktov o tejto významnej osobnosti našich dejín. 

            Okolo obeda sme si pochutili na výbornej “modranskej” pizzi a naša cesta potom smerovala do Malých Karpát na krásny hrad Červený Kameň. 

            Prežili sme nádherný jesenný slnečný deň na miestach, ktoré dýchajú históriou. Žiaci nadobudli poznatky, zručnosti i hodnoty cez emočné zážitky a cez vlastné prežívanie. Nové vedomosti využijú na hodinách slovenského jazyka a literatúry a prispejú aj k ich všeobecnému rozhľadu. 
            Veríme, že rodičom porozprávajú o dnešnom dni plnom zážitkov.  
            Našim ôsmačkám ďakujeme za pomoc. 
            Všetkých účastníkov exkurzie musíme pochváliť, boli disciplinovaní a poslušní. 😊
            Dnešná exkurzia nám ostane v spomienkach… 🥰

            Pani učiteľky PaedDr. Lucia Repková a Mgr. Eliška Žáčiková

          • Protidrogová prevencia 

          •  

            Na hodinách etickej výchovy sme  so žiakmi z 9.A diskutovali na tému Drogy, závislosti a prevencia.Bola som prekvapená, že títo teenageri  mali obrovské vedomosti na danú tému.Veľmi ma teší, že všetci  sú  uvedomelí natoľko , že  vedia, že každá  droga je istá smrť a vedomé poškodenie zdravia.A to máme len jedno,preto si pre vás títo inteligentní mladí ľudia  prichystali krátky odkaz vo forme projektov. 
            Mgr.Lenka Villemová

          • Máme radi nemčinu, časť tretia

          •  

            Náš nemecký týždeň, pri príležitosti osláv znovuzjednotenia Nemecka, sme zakončili v VIII.A triede. Tu sa na svojich spolužiakov nachystali Adela M. s Lianou R., Mia P. a duo Marek V. a Matej M. Myslím, že najviac vedomostne potrápili práve poslední menovaní, nielen s prepracovanosťou témy, ale i s otázkami z učiva ako i všeobecným prehľadom. 
            Všetkým zúčastneným ďakujem za ich aktivitu, prístup a snahu. Som rada, že vás nemčina ako predmet aj jazyk zaujíma. A dúfam, že vám toto nadšenie zostane. 

            p.uč. Žáčiková

          • Vietor a stroje

          • 🌬💨Na hodinách pracovnej a výtvarnej výchovy sme sa so žiakmi  IV.A vzdelávali a tvorili na tému Vietor a stroje 🌬💨Mgr.A.Cagáňová

          • Čarovná jeseň


          • Jeseň patrí medzi najkrajšie ročné obdobie. Opadáva lístie, zbierame plody z našich záhrad a príroda sa pomaly chystá na zaslúžený odpočinok. Pani jeseň aj tento rok zaklopala na brány našej školy. Žiaci 3.A triedy sa venovali v rámci vyučovacích predmetov téme - Plody z našich záhrad. Triedili ich na ovocie a zeleninu, usporiadali podľa abecedy a v matematike im slúžili ako vhodná motivácia pri násobení a delení čísel. Počas krúžku Funny English sa zamerali na rozvoj slovnej zásoby, komunikačných štruktúr a fráz v anglickom jazyku. Hodiny boli spestrené prácou vo dvojiciach a skupinovou prácou. Nechýbal kvíz a rôzne aktivity. Plody jesene žiaci maľovali na hodinách výtvarnej výchovy, kde sa prejavilo ich výtvarné nadanie. Žiaci si v triede urobili výstavu jesenných plodov. Už čoskoro ich čaká obrovská vitamínová nádielka.
            Zapísala : Mgr. Jana Letková

          • 🥁🪇BUBNOVÁ SHOW U NÁS POKRAČUJE🪇🪘


          • Opäť sme dnes medzi nami privítali charizmatického bubeníka  Lukáša. V tomto workshope si už so žiakmi ukázali trochu zložitejšie kombinácie a obmeny rytmov. Taktiež zaradili už aj trochu iné počítanie, na aké boli bežne zvyknutí a ešte to okorenili "univerzálnymi a gitarovými rytmami". Omnoho viac sa tu však zameriavali na kooperáciu a kordináciu rúk a pohybov, zdokonalenie práce mozgových hemisfér, mnemotechniku a prácu s jednotlivými typmi pamäte pre lepšie poznanie samých seba. Radosť z hry a tvorenia však určite nechýbala.

            Toto podujatie bolo podporené z dotácií Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v oblasti práce s mládežou, ktoré administruje NIVAM - Národný inštitút vzdelávania a mládeže.

          • Súťaž… Držte nám palce!

          • 🏒🟡Ako vzniká športový plagát a čo je tvorivá tímová práca si vyskúšali žiaci 2. stupňa na hodinách výtvarnej výchovy. Téma všetkých veľmi zaujala, ale najmä zaslúžená odmena za víťaznú prácu."100 lístkov zadarmo na hokejový zápas Nitra- Trenčín!"
            "Jupi, tak to už áno! Ideme na to!" Zneli reakcie nadšených žiakov. S obdivuhodnou chuťou a radosťou sa pustili do práce.Veď posúďte sami...

            A na záver odkaz našich žiakov pre nitrianskych hokejistov: Dopočuli sme sa, že stále prehrávate, vraj vám chýba inšpirácia. My jej máme na rozdávanie. Dajte nám výhru a piatkový zápas je váš! Tešíme sa na stretnutie!

            Mgr. Nadežda Gallová

          • PRVÉ ZASADNUTIE ŽIACKEHO PARLAMENTU 

          •  

            V utorok 10. októbra sa konalo prvé zasadnutie nášho žiackeho parlamentu. Po predstavení nových členov a povzbudivom úvodnom slove pani riaditeľky, sme sa pustili do práce:) 
            Žiacky parlament bude v školskom roku 2023/24 zasadať v tomto zložení: 
            Predsedníčka: Mia Pizúrová 8.A
            Podpredsedníčka: Nataša Hralová 9.A 
            Zapisovateľky: Michaela Uhríková 4.B a Alena Patassyová 8.B 
            Členovia: 
            Maximilián Gylányi 3.A
            Hana Havelová 3.B
            Kristína Kolenová 4.A
            Marko Novák 5.A
            Oliver Škrabák 5.B
            Mária Piková 6.A
            Tomáš Kriško 6.B
            Ján Uhrík 7.A
            Nela Francelová 7.B 
            Štefan Piko 8.B
            Rebeka Matejková 9.B 

            Milí spolužiaci, tešiť sa môžete na množstvo školských aktivít, ktoré pre vás plánujeme - ani tento rok nebudú chýbať tematické dni, tradičné, zábavné či dobrodružné akcie a čaká nás aj oslava jubilejného 50. výročia našej školy:) 
            Október je venovaný úcte k starším, lebo bez ich skúseností sa nikto z nás nezaobíde, preto veríme, že sa zapojíte do triednej zbierky venovanej našim starkým: Koľko lásky sa zmestí do škatule od topánok;) 
            No a najbližšie si vychutnáme tento piatok trinásteho v duchu Black Fiday 😎🌚👋

            Váš Žiacky parlament 🤗

          • Máme radi nemčinu, časť druhá

          •  

            Dnes sa naše pani učiteľky predviedli v VII.A triede, a veru - svojich mladších spolužiakov riadne potrápili:). 
            Dievčatá, ďakujem vám za váš čas, snahu, ochotu a prácu na projekte. Verím, že ste svojich mladších spolužiakov namotivovali na nemčinu, aj keď sa im možno teraz zdá, že toho majú veľa. 

            P.uč. Žáčiková

          • KRÚŽOK Veselá veda


          • Prešli sme si pravidlá platiace na krúžku, oboznámili sme sa s pomôckami - odmerný valec, kadička, Erlenka, naučili sme sa pipetovať a zmiešavali sme farby.

            Vedúca krúžku Silvia Ribyová

          • Máme radi nemčinu, časť prvá

          • Dnes sa naši žiaci VII.B triedy, pod vedením Petry Fridrichovej a Laury T. Čatlošovej z VIII.B zoznámili s Nemeckom a nemeckým jazykom. Dozvedeli sa, čo všetko ich tento rok na hodinách nemeckého jazyka čaká v rámci gramatiky a slovnej zásoby. Potrápili si svoje jazýčky a nadobudnuté vedomosti si prevetrali vo vedomostnom kvíze.
            Dievčatám - pani učiteľkám - ďakujem za skvelú prípravu ako v siedmej, tak i v ôsmej triede. V oboch triedach boli žiačky skvele pripravené, mali prichystané veľa zaujímavých aktivít a ich spolužiaci si svoj nemecký deň užili. 

            P.uč. Žáčiková

          • Hlava v hlave

          • Dňa 10.10.2023 sa žiaci 1.A a 1.B zúčastnili divadelnej hry "Hlava v hlave". Predstavenie bolo atraktívne, deti boli zapájané do rôznych aktivít, ktoré herci počas predstavenia predvádzali. Poskakovali na stoličkách, smiali sa, tlieskali, hlásili sa... Deťom sa hra "Hlava v hlave" veľmi páčila, a dali to najavo obrovským potleskom na záver.


            Pani učiteľky Mgr. Machatová a Mgr. Sabopálová