• Pod krídlami Dominiky

          • ZBIERKA pre nadáciu "Pod krídlami Dominiky" 
            Už tradične pred Vianocami, sviatkami štedrosti, organizujeme zbierku pre mobilný hospic, ktorý pomáha onkologicky chorým deťom. Ukážme naše dobré srdiečka a obdarujme deti, ktoré to potrebujú. 
            ĎAKUJEME! 
            Váš školský parlament

          • 📩POHĽADNICA PRE RADOSŤ❤️💌📬🖊️ MINIEXKURZIA NA POŠTE

          • Žijeme síce v “elektronickej dobe” e-mailov, sms či chatových platforiem, ale občas potrebujeme poslať aj list, balík alebo pohľadnicu…
            Počas hodín slovenského jazyka sme sa v 5.B triede venovali zaujímavej a praktickej téme - správnemu vypísaniu pohľadnice a jej úspešnému odoslaniu. 
            Naším cieľom bolo naučiť sa, ako správne a úspešne poslať pohľadnicu/list svojim blízkym a zároveň ich “pár riadkami” potešiť. Niektorí žiaci mi prezradili, že ešte pohľadnicu neposielali a dokonca sa našli i takí, ktorí ešte na pošte neboli…
            Na začiatku sme rozoberali to, aké informácie by mali byť na pohľadnici uvedené a ako ich správne umiestniť. Vysvetlili sme si, že je dôležité používať jasné a čitateľné písmo, aby bola pohľadnica správne doručená.
            Ďalej sme sa venovali adresovaniu pohľadnice - ako správne napísať adresu príjemcu. Tiež sme si vysvetlili, že je potrebné pridať správnu poštovú známku na pohľadnicu, aby bola doručená. Po tomto teoretickom základe sme sa pustili do praxe. Správne vypísané pohľadnice sme zaniesli na poštu, kúpili sme si známky, správne ich nalepili a vhodili do poštovej schránky.

            Milá pani pracovníčka na pošte v Komjaticiach nás privítala a oboznámila nás aj s inými službami, ktoré Slovenská pošta ponúka. 

            Verím, že tieto zručnosti budú piatakom užitočné nielen teraz, ale aj v budúcnosti, a že pohľadnice vyčaria adresátom úsmev na tvári…

            PaedDr. Lucia Repková a žiaci 5.B

          • 📚📖Nové knihy v našej školskej knižnici 📖📚    

          • Do knižného fondu nám opäť pribudli nové knihy. 😊Žiaci sa môžu tešiť na rozšírenú ponuku povinného čítania z pera Jána Uličianskeho, na povesti Zuzany Matúškovej alebo  na dobrodružný román z obdobia Veľkej Moravy od Romana Brata. Stáli čitatelia na regáloch nájdu nové diely ich obľúbených knižných sérií, rozsiahle encyklopédie, ale aj prekrásne ilustrovanú poéziu Andreja Sládkoviča. 
            Mgr. A.Cagáňová

          • Školské kolo Olympiády z Anglického jazyka

          • Dnes sa konalo školské kolo olympiády z anglického jazyka, kde si štyridsiati žiaci druhého stupňa mohli otestovať svoje znalosti v písomnej forme. A tí, ktorí dosiahli najlepšie výsledky, postúpili do  ústnej časti. Súťažilo sa v troch kategóriách, 1A, 1B a 1C. Po vyhodnotení je poradie v jednotlivých kategóriách nasledovné:

            Kategória 1A:
            1. Michal Bálint (7.😎
            2. Peter Jaššo a Filip Šulík (7.😎
            3. Oliver Škrabák (5.😎

            Kategória 1B:
            1. Lea Bartová (9.A)
            2. Matej Martiš (8.A)
            3. Dorota Kúsek (8.A)

            Kategória 1C:
            1. Miroslav Šimo (9.A) 

            Víťazi 1.A a 1.B kategórie M. Bálint a L. Bartová nás budú ďalej reprezentovať v okresnom kole, víťaz 1C kategórie M. Šimo postupuje priamo do krajského kola. Víťazom srdečne blahoželáme a ostatným zúčastneným  ďakujeme za účasť a oceňujeme ich snahu rozvíjať svoje jazykové zručnosti v cudzom jazyku. 

            Vaše pani učiteľky anglického jazyka

          • Pozvánka

          • Daniel Hevier medzi zrkadlami a za zrkadlami

             

            Pri príležitosti svojich 68. narodenín vystúpi Daniel Hevier po dlhšom čase v multimediálnom programe, v ktorom bude rozprávať príbehy, čítať zo svojej tvorby, listov od známych osobností, ako aj zápisky svojich vizionárskych snov. Zaspieva vlastné piesne a vystaví aj niekoľko svojich obrazov.

             

            Jedna z najaktívnejších a najtvorivejších osobností nášho umeleckého života. Spisovateľ, básnik, textár, výtvarník, skladateľ, kreatívec a propagátor celoživotného vzdelávania Daniel Hevier sa opäť predstaví na verejnosti v živom autorskom programe. Názov Medzi zrkadlami a za zrkadlami vychádza z autorovej fascinácie tajomstvom a súvisí aj s miestom samotného predstavenia – Zrkadlová sieň Primaciálneho paláca. V jednej z najkrajších koncertných sál mesta Bratislavy zahrá, zaspieva, zarecituje a porozpráva o svojom živote a tvorbe 8. decembra 2023 – dva dni po svojich 68. narodeninách, ktoré oslavuje na Sv. Mikuláša. 

             

            Písanie kníh alebo textov piesní je také osamelé remeslo. Preto z času na čas pociťujem potrebu vyjsť medzi ľudí, zhromaždiť svojich čitateľov a priaznivcov a ponúknuť im to najlepšie, čo viem. V tomto programe zaznejú okrem hovoreného slova, príbehov a básní, aj piesne v mojom podaní. Tretie médium, ktorému sa už roky venujem, je maľovanie. A preto počas programu vystavím aj niekoľko svojich obrazov. Zrkadlovú sieň som si vybral preto, lebo 8., decembra budem už dva dni 68-ročný. Človek v tomto veku sa už pozerá do zrkadiel, aký obraz seba v nich uvidí. Dúfam, že divákom a poslucháčom poskytnem zaujímavé zrkadlenie,“ vyjadril svoju potrebu Daniel Hevier, ktorý sa teší na stretnutie so svojimi čitateľmi aj poslucháčmi jeho textov.

             

            Verejnosti sa Daniel Hevier prihovára nielen prostredníctvom svojich kníh, ktorých doteraz napísal a vydal cez sto, ako aj skrztexty obľúbených piesní. Mnohé z nich napísal pre Paľa Haberu a kapelu TEAM, medzi nimi sú hity ako Reklama na ticho, Držím ti miesto, či intímnejšie balady Team - Jeden kabát, jedna koža, jedna tvár alebo Boli sme raz milovaní, ktoré patria k jeho najobľúbenejším. Okrem toho textoval aj pre Janu Kirschner, IMT Smile, Roba Opatovského, Andyho Hryca, Janu Hubinskú, Pavla Hammela a mnohých ďalších interpretov. Čitateľ a poslucháč splynie v jednu bytosť, aby sa objavil za zrkadlom Hevierovej imaginácie v tomto multimediálnom predstavení.

             

            Informácie:

            Daniel Hevier – Medzi zrkadlami a za zrkadlami; 08.12.2023, Primaciálny palác – Zrkadlová sieň, Bratislava

             

            Udalosť:

            https://www.facebook.com/events/869848054842342

             

            Vstupenky:

            https://tootoot.fm/sk/events/653a7c85a2ec3d0ef83aec21

            https://www.ticketportal.sk/event/Daniel-Hevier-Medzi-zrkadlami-a-za-zrkadlami

             

             

             

          • Trenie

          •  

            Trenie sme si vysvetlili a vyskúšali s rôznymi telesami- loptičky, autá, motorky, ale najviac ich zaujali fingerboardy, s ktorými si vyskúšali aj naklonenú rovinu.

            Ďalej sme si vystrihli postavičku, ktorú sme posúvali po špagáte.

            Táto hodina bola veľmi zaujímavá, pretože sa hravou formou naučili niečo o trecej sile a jej účinkoch. Povedali sme si, kde sa bežne v živote stretávame s trecou silou.

            Tešíme sa na ďalšie objavovanie a pokusy.

            Lektorka Silvia Ribyová

          • PROJEKTY Z MATEMATIKY

          • PROJEKTY Z MATEMATIKY 
            Šikovné dievčatá z 8.A (Emmka Bóriková, Natálka Boudišová, Ninka Čermanová, Emka Gocníková a Tamarka Vanková) a zo 7.A (Laurika Szikorová) si pre svojich spolužiakov pripravili krásne projekty na zopakovanie učiva z matematiky. Dievčatá boli kreatívne a pri prezentácii zapojili aj svojich spolužiakov. Ďakujem a teším sa na ďalšie aktivity. 
            Mgr. Veronika Andočová

          • Hlava v hlave

          • Dňa 14.11.2023 sa žiaci 2.A a 2.B triedy zúčastnili divadelného predstavenia „HLAVA V HLAVE“. Predstavenie bolo zaujímavo a poučne spracované. Deti sa zábavnou formou dozvedeli informácie o ľudských zmysloch. Počas predstavenia boli zapájané do rôznych vedľajších úloh. Deťom sa predstavenie veľmi páčilo a už teraz sa tešia na ďalšiu návštevu divadla.
            Pani učiteľky Mgr. Králiková a Mgr. Hlinková

          • Karaoke šou v VII.B

          •  

            Dnes sme na hodine hudobnej výchovy zistili, že naši siedmaci nielenže ovládajú domáce a cudzojazyčné skladby, ale i vedia pekne spievať. Počas karaoke zazneli prevažne anglické skladby, ale i slovenské a jedna - aby potešili pani učiteľku nemeckého jazyka - dokonca v nemčine! O súťažiach rozhodovala trojčlenná porota, ktorá za víťaza pasovala spolužiaka Olivera, za ktorým v tesnom závese skončilo trio chlapcov Jakub, Filip a Michal. Tí sa statočne popasovali s detskou nemeckou pesničkou o malom krokodílovi. Pekné tretie miesto patrilo Nine, ktorá nás svojím výberom navnadila na blížiace sa vianočné sviatky. Víťazi boli za svoje výkony odmenení nielen jednotkou, ale i malými cenami. A my ostatní sme si dnešnú hodinu poriadne užili! 

            P. uč. Žáčiková

          • SÚŤAŽ iBobor


          • V dňoch 6.11.-10.11.2023 prebehla už tradične aj na našej škole informatická súťaž iBobor, ktorá sa teší veľkému záujmu žiakov. Logické úlohy opäť potrápili malé aj tie väčšie hlavičky. Naši žiaci sú však šikovní, veď sa presvedčte a pozrite si výsledky:-) 
            Mgr. Veronika Andočová

          • Ukáž, čo vieš!  🥇🏆😎

          •  

            Dnes sa u nás v škole konala vedomostno - športová súťaž tried pod názvom "Ukáž, čo vieš!" , ktorú  pre svojich spolužiakov zorganizovali členovia školského parlamentu. Súťažné tímy reprezentujúce triedy 5. - 9. ročníka súťažili v riešení logických hlavolamov, v športových disciplínach (hod na kôš, kop na bránu, vis na hrazde, beh cez prekážky a plank) a celú súťaž zavŕšil vedomostný kvíz zameraný na všeobecný prehľad. Hoci bolo skóre veľmi vyrovnané a výsledky tesné, medailové umiestnenia získali uvedené triedy: 
            1. miesto - 7.A 
            2. miesto - 6.A 
            3. miesto - 8.A
            Pani riaditeľka Mgr. Marta Gocníková a pani zástupkyňa Mgr. Martina Karasová zablahoželali víťazom a poďakovali všetkým  zúčastneným. 
            Ďakujeme aj my, že ste boli súčasťou dnešného dňa!!! 

            Mia Pizurová, Nataša Hralová a členovia školského parlamentu 👋

          • Didaktické hry- 1.stupeň


          • Žiaci 1.-4. ročníka  v dňoch 2.11. a 3.11. 2023 zažili zaujímavé dni spojené s pobytom v prírode a aktivitami v triedach. Vo štvrtok nám  svietilo slniečko, deti sa vyšantili v parku a turistickým krokom sme preskúmali krásy Komjatíc. V piatok nám počasie neprialo, ale hravým a zážitkovým učením sme si zopakovali dopravnú výchovu a hlavne bezpečnosť na cestných komunikáciách.🚗🚓🚑🚦
            Triedne učiteľky 1.stupňa a pedagogické asistentky.

          • 🐶ODOVZDANIE ZBIERKY 🐶📩🐕


          • Už tradične sme zorganizovali  zbierku na pomoc útulku Zatúlané labky Šurany. Prevziať si ju prišiel Tomáš, ktorý sa aj so svojou manželkou, stará o opustené a týrané zvieratká. Spoločnosť mu robili dvaja zverenci, pes Ragnar a fenka Olivka, ktorí potešili všetky naše deti. Všetkým vyzbieraným veciam aj hotovosti 100€ sa veľmi potešili a sú nám vďační, že sme na nich mysleli aj tento rok. Tomáš nám porozprával  o fungovaní útulku, o starostlivosti o psíkov a o niektorých konkrétnych prípadoch, s ktorými sa stretol. Chceli by sme sa poďakovať všetkým žiakom, rodičom, zamestnancom školy a aj Kynologickému klubu KK Nitra-Dolné Krškany za bohatú zbierku a hlavne za vaše dobré srdiečka. ĎAKUJEME. 
            Váš Žiacky parlament

          • Účelové cvičenia (2.st.)  🔴ZDRAVOTNÁ VÝCHOVA 🩸🩺🩹🩻

          •  

            Dnes sa žiaci 2.stupňa našej školy dozvedeli množstvo dôležitých informácií o záchrane ľudského života.
            Naším hosťom bol skúsený pán záchranár Marcel Mudrák, ktorý nám priblížil dôležitosť prvej pomoci a základné postupy, ktoré by sme mali poznať v prípade straty vedomia človeka. 
            Počas prednášky sme sa dozvedeli o rôznych situáciách, ktoré môžu nastať a ako správne reagovať.
            Najzaujímavejšou časťou prednášky boli praktické ukážky prvej pomoci pri strate vedomia, ktoré si mohli žiaci aj vyskúšať.

            Žiaci zistili, že aj oni môžu byť v prípade núdze užitoční a môžu niekomu zachrániť život. 

            Ďakujeme pánovi záchranárovi za jeho čas a ochotu podeliť sa s nami o svoje skúsenosti.

          • 🎃Halloweensky kvíz v podaní Ninky a Simonky 🎃

          •  

            Žiačky Simonka B. a Ninka P. z deviateho ročníka si pripravili a odprezentovali pre svojich rovesníkov zábavný a poučný kvíz o sviatku jazyka, ktorý sa učíme – Halloween. Dievčatá mali možnosť si vyskúšať rovesnícke učenie. Jednotlivé súťažné skupiny sa museli potrápiť s náročnými otázkami, ako napr. vznik a história sviatku, štatistické údaje o vynaložených peniazoch na výzdobu, kostýmy a cukrovinky, a pridali rôzne zaujímavosti o literatúre, spisovateľoch a filmových žánroch. Všetci súťažiaci boli veľmi pohotoví, ale vyhrať mohli len tí najlepší. Všetkým srdečne gratulujeme a už teraz sa tešíme na ich ďalšie, zaujímavé kvízy. 
            Aj naši malí žiaci mali možnosť na hodinách angličtiny porovnať sviatky „Halloween“ a náš „Sviatok všetkých svätých“. Zábavnou formou sa dozvedeli ako si jednotlivé krajiny uctievajú svojich zosnulých.  

            Vaše pani učiteľky anglického jazyka.

          • 🕯ONDREJ CABAN V NAŠICH SPOMIENKACH

          • Počas sviatočných dní, Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých, sme si uctili aj pamiatku zosnulého patróna našej školy Ondreja Cabana. 
            Na komjatickom cintoríne sme pri jeho hrobe zapálili sviečku a venovali sme mu modlitbu. 
            K buste Ondreja Cabana položili žiaci spolu s pani riaditeľkou Mgr. Martou Gocníkovou spomienkovú kyticu a zapálili sviečku… Pani riaditeľka vyzdvihla osobnosť Ondreja Cabana v krátkom príhovore. 
            Sviečka horí i v škole pri jeho buste.

            S ÚCTOU SPOMÍNAME! 🕯️