• Zbierka. Už zajtra… ❤️

          • Vážení rodičia, milí spolužiaci a ostatní priaznivci našej školy!
             
            ŽIjeme v náročnej dobe,  životné náklady každej rodiny prudko stúpajú, preto sme sa rozhodli zapojiť do celoslovenskej zbierky, ktorej výťažok je určený na pomoc deťom z neúplných - jednorodičovských rodín, ktoré žijú len z jedného príjmu. Zbierku u nás v škole a následne aj v našej dedine zrealizujú v utorok 21. marca členovia Žiackeho parlamentu. Plne si uvedomujeme, že súčasná doba je zložitá pre nás všetkých, o to viac si budeme vážiť aj drobnú sumu, ktorou spoločne prispejeme na dobrú vec.
            Srdečne vopred všetkým ďakujeme! 

            Členovia Žiackeho parlamentu

          • Kreatívni textári v 7.B

          • Vo štvrtok sa 7.B na hodine hudobnej výchovy zahrala na hudobníkov. Ich úlohy boli nasledujúce: prvá skupina dotextovala sklabu, ďalšia zase vytvorila skladbe názov a titulnú stránku albumu. Následne svoje diela odprezentovali zvyšku triedy. Tí smelší nám i zaspievali či „zarepovali“. Bola to veľmi uvoľnená, zábavná, ale hlavne kreatívna hodina.
            A teraz prevezme štafetu 7.A!

            Mgr. Eliška Žáčiková

          • Oznam


          • Vážení rodičia, 
            prihlášky môžete vypĺňať od dnešného dňa.

          • Návšteva

          • V piatok 17.3.2023 nás v 1.A. triede navštívili budúci prváci. Radosť bola na oboch stranách. Trieda LIENOK si vyskúšala u nás sedenie v laviciach, písanie na tabuľu i počítanie predmetov.  Ukázali nám ako vedia recitovať a my im ako už dokážeme čítať a písať. Prváci si predškolákov vyskúšali a ohodnotili peknou pečiatkou i známkou z čoho mali obe strany veľkú radosť. Budeme sa tešiť na budúcich prváčikov 😊🥰😉

            Mgr. Nora Adamcová

          • Zbierka

          • Vážení rodičia, milí spolužiaci a ostatní priaznivci našej školy!
             
            ŽIjeme v náročnej dobe,  životné náklady každej rodiny prudko stúpajú, preto sme sa rozhodli zapojiť do celoslovenskej zbierky, ktorej výťažok je určený na pomoc deťom z neúplných - jednorodičovských rodín, ktoré žijú len z jedného príjmu. Zbierku u nás v škole a následne aj v našej dedine zrealizujú v utorok 21. marca členovia Žiackeho parlamentu. Plne si uvedomujeme, že súčasná doba je zložitá pre nás všetkých, o to viac si budeme vážiť aj drobnú sumu, ktorou spoločne prispejeme na dobrú vec.
            Srdečne vopred všetkým ďakujeme! 

            Členovia Žiackeho parlamentu

          • Návšteva predškolákov

          • Dnes 15.3. privítala trieda 1.B vzácnu návštevu - predškolákov, Včielky. S radosťou sme im predstavili našu triedu a ukázali, ako to u nás, v laviciach chodí. Prváci predviedli básničky a pesničky, neskôr pomáhali predškolákom s ich aktivitami. Písali svoje mená na veľkú tabuľu, precvičili si čísla a vyplnili pracovný list. Za usilovnú prácu si zaslúžili pozitívne ohodnotenie od pani učiteľky, prvákmi vyrobené darčeky a sladkú odmenu.
            Triedna učiteľka Karina Lábská

          • 📚📖Marec- mesiac knihy na 1.stupni 📖📚

          •  

            Dnes čítanie považujeme za základnú znalosť a pre mnohých z nás je tiež veľkou zábavou, no nebolo tomu vždy tak. V 18. storočí mnohí ľudia pokladali čítanie kníh za nepotrebnú vec. Venovali sa mu iba vzdelanci a bohatí ľudia, ktorí boli oveľa gramotnejší a mohli si knihy dovoliť. Práve v tom období vznikol marec mesiac knihy. Prvý jarný mesiac bol vyhlásený ako mesiac knihy v roku 1955 na počesť významného slovenského buditeľa Mateja Hrebendu.
            Matej Hrebenda bol ľudový spisovateľ a šíriteľ slovenskej a českej knihy. Narodil sa aj zomrel v marci. Počas svojho života sa venoval zbieraniu kníh a čítanie mal rád aj napriek tomu, že celý život trpel silnou poruchou zraku. Na svojich cestách zachraňoval výtlačky pred pálením či vyhodením. Martin Hrebenda okrem kníh zbieral aj ľudové piesne či rozprávky a prispel k vybudovaniu viacerých knižníc. Svoju súkromnú zbierku kníh daroval Matici slovenskej a prvému slovenskému Gymnáziu v Revúcej.                                                   
            Deti na 1.stupni získavajú nielen schopnosť čítať, ale u žiakov denne cieľavedome budujeme lásku ku literatúre ako zdroju poznania i oddychu. Naša škola disponuje veľkým knižným fondom, ktorý uspokojí každého čitateľa. V marci naše úsilie teda v spolupráci s našou školskou knižnicou dopĺňame radom aktivít- spoločným čítaním, rozhovormi, tvorením záložiek do kníh, dňami otvorených dverí, tvorbou vlastných kníh a čitateľských denníkov, čas venujeme komparácii písanej knihy s animovaným filmom, čítaniu kníh v netradičných prostrediach, zoznamujeme deti s autormi kníh, ilustrátormi a žánrami literatúry pre deti a mládež...
            Skrátka- tvoríme ponuku a budujeme záujem o literatúru, pretože sme si isté, že neexistuje človek, ktorý nerád knihy číta- to len ešte nenašiel tú správnu knihu.  
            Učiteľky 1. stupňa

          • Postcards from VI.A/B

          •  

            Na hodinách angličtiny písali šiestaci pohľadnice z dovolenky a dopadlo to na výbornú. 👍
            Mgr. Veronika Andočová

          • Energoland

          • Dňa 13. 3. 2023 sa naši ôsmaci vydali  na dobrodružnú cestu ODYSEU ENERGIE. Navštívili sme zábavno-vzdelávacie centrum – Energoland v Mochovciach.

            Naším cieľom bolo preskúmať celú evolúciu energie od veľkého tresku až po blízku budúcnosť. Žiaci zistili  ako s energiou nakladal človek v minulosti a ako dnes. Prešli si rôznymi interaktívnymi aktivitami a zážitkovou formou učenia získali nové informácie a poznatky.

            Ďakujeme zamestnancom Energolandu za sprevádzanie a za možnosť zúčastniť sa exkurzie.

            PaedDr. Katarína Hanesova 

          • 2. ročník Ekoolympiády

          • Ekoolympiáda je projekt realizovaný cez webovú aplikáciuhra.ekoolympiada.sk, ktorá je sprístupnená všetkým zdarma. Aplikácia sa spustila 1. marca 2023. Záujemcovia z radov žiakov 2. stupňa (7-9. ročník) a študentov stredných škôl sa zaregistrujú a od toho momentu môžu on-line trénovať, čiže si vyskúšať vedomosti a odpovedať na otázky. Tento rok hráme otázky v 5 témach: VODA, OCEÁN, PÔDA, ODPAD, KLIMATICKÁ ZMENA.Ostré súťažné kolá sa uskutočnia vmesiaci marec, viac info v pravidlách hry. Už teraz sa do hry zaregistrovalo viac ako 5000 študentov, záujem nás veľmi teší!

            Súboj nebude jednoduchý, no veríme, že sa s ním študenti popasujú:)

            Všetky potrebné informácie ako byť úspešný v súťaži sú uvedené na www.ekoolympiada.sk/pravidla.

          • Zážitkové vyučovanie fyziky

          • Žiaci 6.A a 6.B triedy na dvoch hodinách fyziky skúmali vplyv hmotnosti, objemu a tvaru telies na ich správanie sa vo vode. Pokusmi zistili, že telesá môžu vo vode plávať,  vznášať sa a potápať , čo závisí od ich hmotnosti. Čím má teleso väčší objem a dotykovú plochu, tým sa ponorí menej a naopak. Najväčší úspech u žiakov mal pokus " Potápač ", čo môžete vidieť na videách. (Videá nájdete v komentároch na našej FB stránke v príspevku Zážitkové vyučovanie fyziky.)

            Mgr. Martina Karasová

          • Poďakovanie

          • Naše vedenie, vážená pani riaditeľka, Mgr. Marta Gocníková, milé pani zástupkyne,
            zo srdca vám ďakujeme za darček k MDŽ v podobe úžasného umeleckého zážitku. 

            “Pookriali sme na duši”, oddýchli sme si a s nadšením sme sledovali príbeh o láske aj nenávisti, o zrade aj odpustení i o odhodlaní žiť svoj sen napriek všetkým prekážkam. Boli sme svedkami skvelých hereckých a speváckych výkonov. Večer v DAB v Nitre sme si užili plnými dúškami.

            ĎAKUJEME za organizáciu našej pani Bc. Zuzke Ešekovej! ❤️🌹

            Kolektív žien ZŠ s MŠ Ondreja Cabana.

          • 🏆🥇🥈🥉Slávnostné vyhodnotenie predmetových súťaží a olympiád🏆

          •  

            Sme radi, že v našej škole máme veľmi veľa šikovných a talentovaných žiakov, ktorí sa zapájajú do predmetových olympiád a do súťaží, reprezentujú našu školu, zviditeľňujú ju v okrese, v kraji i v rámci Slovenska. Dosahujú vynikajúce umiestnenia a zároveň obohacujú seba o nové poznatky a vedomosti a svojim pedagógom robia radosť.

            Vedenie našej školy, pani zástupkyne, Mgr. Martina Karasová a Mgr. Martina Maďarová zablahoželali žiakom a vyjadrili im vďaku za dosiahnuté výsledky, ocenili ich diplomami a odovzdali im sladkosť či darček. 

            Ocenení žiaci sa pod vedením svojich učiteľov, ktorí ich pripravovali, zapojili do olympiád z geografie, dejepisu, slovenského jazyka, chémie, biológie, anglického jazyka, matematiky, do pytagoriády, do súťaže i-bobor, Ypsilon-slovina je hra, do literárnej súťaže Svätoplukovo kráľovstvo ožíva. 

            Oceneným žiakom srdečne gratulujeme a ďakujeme im za ich záujem a za snahu. Vo vyšších kolách olympiád a súťaží im želáme veľa úspechov. 👏👍

            Pedagógom patrí poďakovanie za prípravu žiakov a za ich oduševnenie. ❤️

          • Portrét ženy

          • Všetkým ženám k ich dnešnému sviatku s úctou....  💐 
            (Kresba portrétu Žena s kvetmi, žiaci 3.A pod vedením tr.uč.A. Cagáňovej)

          • 🌹🌹🌹MEDZINÁRODNÝ DEŇ ŽIEN🌹🌹🌹

          • Pán starosta Peter Hlavatý spolu so svojimi spolupracovníkmi z obecného úradu potešili dnes všetky dámy z našej školy pekným blahoželaním i poďakovaním a obdarovali ich krásnou ružičkou a sladkosťou. 

            ĎAKUJEME!

          • Testovanie deviatakov

          • Vážení rodičia, pedagógovia, milí žiaci!

            Dňa 22. 3. 2023 - streda sa v čase od 8:00 do 11:50 hod.  uskutoční celoštátne testovanie žiakov 9. ročníka základných škôl. Žiaci budú testovaní zo SJL a MAT. 

            Účasť každého žiaka je povinná. Žiaci musia byť v škole najneskôr 7:45 hod.

            V prípade neúčasti sa žiak musí zúčastniť náhradného testovania v krajskom meste v škole, ktorú určí Regionálny úrad školskej správy NR v spolupráci s NIVAM - dňa 4.4.2023 (v sprievode zákonného zástupcu). Podrobnejšie informácie ohľadom testovania deviatakov môžete nájsť na stránke www.nivam.sk.

          • 🏆🥈🥉ÚSPECH V KRAJSKOM KOLE - ŠALIANSKY MAŤKO

          •  

            Dňa 1. marca 2023 sa v Dome Matice slovenskej v Nitre konalo krajské kolo súťaže v prednese slovenskej povesti ŠALIANSKY MAŤKO.
            Naše šikovné dievčatá dosiahli krásne umiestnenia. 
            🥉V 2. KAT. obsadila 3. miesto Olívia Gilányiová (žiačka p. uč. Mgr. Gallovej)
            🥈V 3. KAT. získala 2. miesto Melissa Molovová (žiačka p. uč. PaedDr. Repkovej). Melissku zároveň porota pochválila za “najprecítenejšiu” prácu s textom. 

            Som rada, že sa vytrvalosť, snaha a svedomitá príprava Olivky a Melissky “pretavila” do úspechu v krajskom kole. Vďaka patrí aj pani učiteľkám a rodičom za prípravu. 
            Zároveň ďakujeme organizátorom súťaže i porote. 

            PaedDr. Lucia Repková